ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

To 2001 στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση το έργο, η οργάνωση και τα θέματα λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.  Πρόκειται για μονάδες που αναπτύσσονται με έδρα ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, ή φορέα ψυχικής υγείας και απευθύνονται σε κατοίκους της περιφέρειας.

Η έννοια της προσβασιμότητας αποκτά έτσι ιδιαίτερη σημασία και  το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τα ψυχιατρεία στην κοινότητα. Παράλληλα με  την προτεραιότητα που δίδεται στην κοινοτική φροντίδα γίνεται αντιληπτό ότι η επίτευξη των στόχων  που θέτει η κοινοτική ψυχιατρική και ψυχολογία  απαιτούν ενέργειες προαγωγής της ψυχικής υγείας,  πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και των υποτροπών, ομαλής ένταξη του πάσχοντα στο κοινωνικό σύνολο, ενέργειες που καθίστανται εφικτές μόνο μέσω της διατομεακής συνεργασίας. Ένα βασικό όραμα στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι Κινητές Μονάδες από την ίδρυση τους είναι ο αποστιγματισμός της ψυχικής ασθένειας.  Ιδεατά, η ψυχική ασθένεια σταματά να βαραίνει αποκλειστικά τον πάσχοντα και την οικογένεια του και η ευθύνη της φροντίδας του  διαχέεται και μοιράζεται σε όλους τους φορείς και τα μέλη που απαρτίζουν μια κοινότητα.

Για την ΚΛΙΜΑΚΑ, εξαρχής η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων αποτέλεσε ένα πεδίο εφαρμογής πολλών από τις κεντρικές ιδέες μας για εργασία κοντά στην κοινότητα, για τη διερεύνηση των αναγκών της, την παροχή στοχευμένων υπηρεσιών, την εμπλοκή των εξυπηρετουμένων και των οικογενειών τους, την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, τη συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Υγεία, το Σχολείο, την Εκκλησία, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, την Εισαγγελία, τους Τοπικούς φορείς  κ.α.

8 χρόνια μετά προχωράμε  με διάθεση και προθυμία που πολλαπλασιάζεται  μέσα από την εμπειρία, τα λάθη και τις επιτυχίες, τις αντιξοότητες, τις κονωνικο-οικονομικές εναλλαγές και τη δυναμική που χαρίζει η ομαδική εργασία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η παρούσα σύνοψη του απολογισμού επιχειρεί να παρουσιάσει κάποια κομμάτια του έργου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων.  Χάριν συντομίας έχουν παραλειφθεί αρκετές από τις δράσεις, τις υπηρεσίες, τις διασυνδέσεις κλπ. κάποιες σκόπιμα κι άλλες όχι. Το γεγονός αυτό δεν αφαιρεί από τη σημασία των παραλειπόμενων στοιχείων αλλά   καταδεικνύει την αδυναμία να συμπυκνωθούν σε ένα έντυπο όλες οι εμπειρίες και τα συναισθήματα που προκύπτουν κατά την εργασία στην, για και με την κοινότητα. Όπως και να ‘χει νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μας και όλους όσους συνεισέφεραν και μοιράστηκαν μαζί μας με οποιοδήποτε τρόπο την προσπάθεια υλοποίησης της Ιδέας για Κοινοτική Ψυχική Υγεία.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε στο πλήρες κείμενο του απολογισμού

 ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ_ΚΙΝΗΤΗ_ΜΟΝΑΔΑ_2003_2010_final

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: