Tα συμπτώματα της κατάθλιψης

Πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους περιόδους θλίψης ή απογοήτευσης. Συχνά τέτοιες περίοδοι προκύπτουν μετά από ένα αγχογόνο συμβάν, όπως είναι ο θάνατος ενός οικείου προσώπου, η απώλεια της εργασίας, ένας  χωρισμός. Σύνηθες είναι, επίσης, να προκύψει μία τέτοια περίοδος λόγω μιας σοβαρής σωματικής ασθένειας ή  χρήσης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης  από αλκοόλ ή ουσίες είναι δυνατόν να βιώσουν αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης για κάποιο διάστημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεπεράσουν  τέτοιες περιόδους σύντομα. Κάποιες φορές όμως, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να  εξέλθουν μιας τέτοιας κατάστασης και παραμένουν προσκολλημένοι στο καταθλιπτικό συναίσθημα. Όταν μια τέτοια δυσλειτουργική περίοδος εμμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες τότε κάνουμε λόγο για την ύπαρξη καταθλιπτικής διαταραχής.

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη κατέχει σήμερα την 4η θέση από πλευράς απώλειας ζωής, απαλλαγμένων από αναπηρία και κοινωνική δυσλειτουργία, ενώ υπολογίζεται ότι τ0 2020 θα ανέλθει στη 2η θέση στις δυτικές κοινωνίες και την πρώτη ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκ. Ελληνίδες) αντιμετωπίζει κάποια μορφή κατάθλιψης.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης είναι απώλεια ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος  για την καθημερινότητα σε συνδυασμό με σωματικά ενοχλήματα. Ο καταθλιπτικός βιώνει έντονη θλίψη, είναι ευσυγκίνητος  και αντιμετωπίζει διαταραχές του ύπνου, της διατροφής και της σκέψης. Εξωτερικά μοιάζει κουρασμένος και ατημέλητος. Αισθάνεται έντονη σωματική κόπωση και συχνά αναφέρει κεφαλαλγίες. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα τις πρωινές ώρες και εμμένουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο καταθλιπτικός κάνει αρνητικές σκέψεις και βιώνει αισθήματα ενοχής και αναξιότητας. Κατηγορεί συχνά τον εαυτό του και παρουσιάζει έλλειμμα αυτοπεποίθησης. Έχει περιορισμένη επαφή με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται και στρέφει την προσοχή του κυρίως σε πράγματα που επιβεβαιώνουν τις αρνητικές σκέψεις του. Συχνές είναι οι ιδέες αυτοκαταστροφής και δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες. Ο καταθλιπτικός αντιμετωπίζει το θάνατο ως λύτρωση για τον ίδιο και την οικογένεια του.  Το ποσοστό της αυτοκτονίας ανέρχεται στο 10-15%

Τα κύρια διαγνωστικά κριτήρια είναι τα εξής:

  1. Καταθλιπτική διάθεση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας κάθε μέρα.
  2. Σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε σχεδόν ό,τι κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και σχεδόν κάθε μέρα.
  3. Σημαντική απώλεια ή αύξηση του βάρους (μεταβολή κατά 5% ή περισσότερο σε σχεδόν ένα μήνα) ή μείωση ή αύξηση της όρεξης σχεδόν κάθε μέρα.
  4. Αϋπνία ή Υπερυπνία σχεδόν κάθε μέρα.
  5. Ψυχοκινητική ανησυχία ή επιβράδυνση σχεδόν κάθε μέρα (παρατηρήσιμη και από τον περίγυρο).
  6. Κούραση ή απώλεια της ενεργητικότητας σχεδόν κάθε μέρα.
  7. Αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολική ενοχή σχεδόν κάθε μέρα.
  8. Μειωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης και αναποφασιστικότητα σχεδόν κάθε μέρα
  9. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου(όχι απλώς φόβος θανάτου), επαναλαμβανόμενες σκέψεις αυτοκτονίας ή απόπειρα.

Τα συμπτώματα εμμένουν για περισσότερες από δύο εβδομάδες και προκαλούν σημαντική απώλεια της λειτουργικότητας στον κοινωνικό, εργασιακό και διαπροσωπικό τομέα της καθημερινότητας του ατόμου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπεία της καταθλιπτικής διαταραχής συνίσταται σε δύο άξονες. Τη φαρμακοθεραπεία  και την ψυχοθεραπεία. Η μορφή της θεραπείας και ο συνδυασμός εξαρτάται από τις ανάγκες του ασθενούς , την πορεία και τη μορφή της νόσου. Είναι σημαντική  όμως η ευαισθητοποίηση στα συμπτώματα τόσο του ίδιου του ασθενούς όσο και των οικείων του.  Η έγκαιρη παραπομπή σε επαγγελματία της ψυχικής υγείας θα διασφαλίσει τόσο την ασφάλεια του ίδιου του ασθενούς όσο και τη μελλοντική ποιότητα ζωής του.

Βασίλης Αλαφούζος,

Ψυχολόγος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: