ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ PARKINSON

Η νόσος του Parkinson είναι μία αργά εξελισσόμενη νόσος του εγκεφάλου. Προσβάλει τα κύτταρα του νευρικού συστήματος στις εγκεφαλικές περιοχές και προκαλεί διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τις κινήσεις του σώματος. Εμφανίζεται στη μέση ηλικία (γύρω στα 55-60) και θεωρείται ως δεύτερη συχνότερη νόσος μετά τη νόσο του Alzheimer. Οφείλεται σε ζημιά σε μέρος του εγκεφάλου που παράγει ένα χημικό τη ντοπαμίνη. Η στέρηση αυτού του εγκεφαλικού χημικού δημιουργεί τα συμπτώματα της ασθένειας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Βραδυκινησία. Οι ασθενείς κινούνται αργά, χάνουν την ικανότητα να κινούνται ζωηρά, απότομα και αυτόματα. Έχουν ελαττωμένο κλείσιμο των βλεφάρων και σιελόρροια.

Τρεμούλιασμα. Συνήθως αρχίζει στην παλάμη, στον καρπό ή στο χέρι. Είναι χειρότερο στη μία πλευρά του σώματος και περισσότερο εμφανές όταν ο ασθενής δεν κινείται. Μπορεί να διαφοροποιείται όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και να εξαφανίζεται κατά περιόδους.

Ακαμψία. Οι κινήσεις των ασθενών γίνονται δύσκολες λόγω του μυϊκού πόνου.

Τάση για πτώση. Οι ασθενείς χάνουν την ισορροπία και το συντονισμό τους.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ

Η ψυχολογία των ασθενών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση και την ικανότητα τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από τη νόσο. Η κατανόηση της φύσης της ασθένειας και των επιπτώσεών της βοηθά τους ασθενείς να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους, να απομονώσουν τους φόβους τους, να μειώσουν το άγχος και να ανεξαρτητοποιηθούν. Τα άτομα με τη νόσο είναι πολύ ευαίσθητα στο άγχος και το αντιμετωπίζουν πολύ πιο δύσκολα από τους άλλους. Αυτό μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα συναισθήματα όπως ένταση, θυμό, φόβο, φυσικά συμπτώματα όπως ιδρώτα, ταχυπαλμίες, πονοκεφάλους, μυϊκές συσπάσεις  και συμπεριφορές όπως τάση για αποφυγή καταστάσεων, υπερβολική αντίδραση και απομόνωση.

Ακόμα και η καθημερινότητα μπορεί να γίνει αγχωτική για τα άτομα με τη νόσο του Parkinson. Για παράδειγμα, όταν πρέπει να υπογράψουν μπροστά σε άλλους, όταν πληρώνουν στα μαγαζιά ή όταν πρέπει να υπογράψουν μπροστά στους άλλους ή όταν ανεβαίνουν στα μέσα μεταφοράς. Όσο περισσότερο άγχος έχουν, τόσο εντονότερα είναι τα συμπτώματα της νόσου, όπως το τρεμούλιασμα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσουν οι πάσχοντες  το πρόβλημα και να μειώσουν το άγχος. Το σημαντικότερο είναι να αφιερώνουν αρκετό χρόνο στον εαυτό τους και σε ο,τι κάνουν και να μη βιάζονται. Η γυμναστική έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ

Η κατάθλιψη είναι κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις τους και να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Η διάγνωση της νόσου αποτελεί σίγουρα σοβαρή αλλαγή στη ζωή του ασθενή και θα έχει ¨καλές¨ και ¨άσχημες¨ ημέρες. Αντιμετωπίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη. Το να συζητά ο ασθενής τους φόβους, τις ανησυχίες και τις σκέψεις του με ειδικούς βοηθά ώστε να βρεί τρόπους να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του και να έχει μια θετική στάση απέναντι σε αυτά. Προβλήματα ομιλίας, περιορισμένη έκφραση, και αργή σκέψη μπορεί να επιδράσουν αρνητικά και να οδηγήσουν στη μοναξιά και στην απομόνωση. Θα πρέπει ωστόσο οι ασθενείς να παραμείνουν κοινωνικοί και να αντικαταστήσουν τις παλιές τους γνωριμίες αν αυτές δεν δείχνουν να κατανοούν και να αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα της κατάστασής τους.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ

Στη νόσο του Parkinson η υγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει ο ασθενής υγιής και δραστήριος και να διατηρεί σε κανονικά επίπεδα την ενεργητικότητά του. Πολύ σημαντικό είναι το νερό και η αποφυγή του αλκοόλ. Η νόσος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα πέπτει τις τροφές και ίσως υπάρξει πρόβλημα σε ο,τι αφορά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα άτομα με Parkinson μπορεί να χάσουν βάρος που να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων όπως η απώλεια της γεύσης, της όσφρησης και της όρεξής τους, σε αίσθημα ναυτίας και δυσκολία στην κατάποση. Για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος όσον αφορά το σωματικό βάρος είναι σημαντικό οι ασθενείς να ενημερώνουν το γιατρό τους.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με τη νόσο. Οφείλεται στην επιβράδυνση της μυϊκής δραστηριότητας που μεταφέρει την τροφή μέσω του εντέρου και συχνά είναι ως αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πάθησης.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αρχικά τα συμπτώματα εμφανίζονται στη μία πλευρά του σώματος. Στη συνέχεια εκδηλώνονται και στις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία της νόσου του Parkinson ή κάποιος τρόπος αποτροπής της εξέλιξής της. Υπάρχουν όμως αρκετά φάρμακα που βελτιώνουν τα συμπτώματα σημαντικά, για πολλά χρόνια. Στηρίζονται στην αναπλήρωση των επιπέδων της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Υπάρχει επίσης και χειρουργική αντιμετώπιση όταν τα φάρμακα έχουν δράση αλλά δεν ελέγχουν συνεχώς τα συμπτώματα.

Η νόσος του Parkinson σίγουρα δεν είναι μία εύκολη ασθένεια. Μπορεί όμως πάρα τις δυσκολίες της να γίνεται καλύτερα βιώσιμη με την αισιοδοξία και τις συνεχείς ακούραστες προσπάθειες των ασθενών, οι οποίοι με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των ανθρώπων που τους αγαπούν , μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας.

11 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου του Parkinson. Είναι η ημερομηνία γέννησης του Άγγλου γιατρού James Parkinson, ο οποίος το 1817 ανακάλυψε τα συμπτώματα της ασθένειας και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.

της Πόπης Στίνη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: