Μια προσέγγιση των εξυπηρετουμένων των Ιατρείων μας στην Αμοργό και την Ίο

   Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας είναι μια πρότυπη δομή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας με έδρα τη Νάξο και ακτίνα δράσης τα νησιά των Ν.Α. Κυκλάδων: Σαντορίνη, Ίο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Αμοργό, Ανάφη, Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Ηρακλειά.

   Οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και αφορούν:

•Την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής παρέμβασης, σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο και τεταρτοβάθμιο  επίπεδο.

•Τον σχεδιασμό και εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής στον τομέα της ψυχικής υγείας.

•Την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικοοικονομικής επανένταξης.

•Την πληροφόρηση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα και τη διευκόλυνσή τους στη χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και  πρόνοιας.

•Τη συνεργασία και βοήθεια στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

•Την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας της τοπικής κοινότητας.

•Τη συμβολή στη δημιουργία υποστηρικτικών δομών για τα άτομα και τις ομάδες υψηλού κινδύνου για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

•Τη συγκρότηση και το συντονισμό τοπικού υποστηρικτικού δικτύου εθελοντών, που μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο της ευαισθητοποίησης, της αγωγής κοινότητας και της ψυχοκοινωνικής στήριξης και επανένταξης.

    Οι στόχοι της ΚΜ ψυχικής υγείας καθιστούν απαραίτητη τη διασύνδεση με όσο το δυνατόν περισσότερες δομές της περιοχής. Για το λόγο αυτό οι διασυνδέσεις της ΚΜ είναι πολυάριθμες όπως φαίνεται παρακάτω:

  • Κέντρο υγείας, αγροτικά ιατρεία και Βοήθεια στο σπίτι
  • Σχολεία – Σύλλογοι γονέων
  • Δήμοι
  • Εισαγγελία
  • Αστυνομία
  • Διάφορα όπως  Ερυθρός Σταυρός, Πολιτιστικοί σύλλογοι, Πρόνοια

    Η Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ίου στεγάζεται εντός του Κέντρου Υγείας της Ίου, ενώ η  Μονάδα της Αμοργού στεγάζεται άνωθεν του αγροτικού ιατρείου Καταπόλων σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αμοργού. Οι ανωτέρω μονάδες στελεχώνονται σε μόνιμη βάση από διοικητικό προσωπικό ενώ οι τακτικές καθώς και οι επείγουσες ψυχιατρικές και ψυχολογικές επισκέψεις διενεργούνται μέσω τηλεψυχιατρικής.

    Με τον όρο τηλεψυχιατρική εννοείται ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω τηλεπικοινωνιών, στην οποία δίνεται η δυνατότητα σε εξεταστή και εξεταζόμενο να έχουν αμφίδρομη οπτική και λεκτική εξ αποστάσεως επαφή. Χρησιμοποιείται όταν η φυσική επαφή ή η μετάβαση στην περιοχή δεν είναι εφικτή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η μέθοδος αυτή είναι πλήρως αποδεκτή από τους εξεταζόμενους. Τα μέσα με τα οποία υλοποιείται η τηλεψυχιατρική στις μονάδες της ΚΛΙΜΑΚΑ είναι :

  • η τηλεδιάσκεψη
  • ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς

   Ο πληθυσμός της Ίου κατά την απογραφή του 2001 ήταν 1.838 άτομα ενώ της Αμοργού 1.859 άτομα. Η αριθμητική αποτύπωση του πληθυσμού διαφοροποιείται σημαντικά αν λάβουμε υπόψη μας τη αύξηση του πληθυσμού κατά τους θερινούς μήνες.

 Στο ιατρείο της Ίου παρακολουθούνται σήμερα 133 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 48,17 έτη.

 

 Στο ιατρείο της Αμοργού παρακολουθούνται 63 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 57,60 έτη.

 

   Παρακάτω παρουσιάζονται σχηματικά οι διαγνώσεις και τα αιτήματα των ατόμων που απευθύνθηκαν στα ιατρεία Ίου και Αμοργού.

   

  

Στην Μονάδα της Ίου το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά συμβουλευτική, ψυχοεκπαίδευση και ψυχική ενδυνάμωση και έπειτα ακολουθούν οι αγχώδεις διαταραχές και οι διαταραχές συναισθήματος ενώ στη Μονάδα της Αμοργού το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά διαταραχές συναισθήματος και έπειτα ακολουθούν οι άνοιες και οι ψυχώσεις. Ενώ ο αυτοκτονικός ιδεασμός στην Ίο παρουσιάστηκε κατά 5,2% ενώ στην Αμοργό κατά 6,3% . Παρακάτω παρουσιάζονται συγκριτικά τα δύο αυτά νησιά.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: