Δυο Αυτοκτονίες σε διάστημα 3 ημερών συγκλονίζουν νησί των Κυκλάδων

                   24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

    Μοιραίο τέλος για 2 συνανθρώπους μας που αποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζωή τους.Τα περιστατικά συνέβησαν σε νησί των Κυκλάδων εντός 3 ημερών και αφορούν τον απαγχονισμό ενός 69χρονου ενώ χθες ένας ακόμα 50χρονος άντρας αυτοπυροβολήθηκε με την καραμπίνα του.

    Ο 69χρονος λάμβανε αντικαταθλιπτική αγωγή και είχε αποπειραθεί να δώσει τέλος στην ζωή του άλλες δυο φορές στο παρελθόν. Ενώ ο 50χρονος ανέφερε καιρό τις προθέσεις του για αυτοκτονία στο οικείο περιβάλλον του.

   Στην πρόληψη της αυτοκτονίας θα πρέπει να τονισθεί η σημασία της αναγνώρισης προειδοποιητικών σημείων από το περιβάλλον του αυτόχειρα καθώς συνήθως της αυτοκτονίας προηγούνται κάποιες προειδοποιητικές συμπεριφορές.

    Ο 69χρονος είχε αποπειραθεί δυο φορές στο παρελθόν. Η προηγούμενη  απόπειρα αποτελεί βασικό προγνωστικό παράγοντα για πραγματοποίηση και άλλης απόπειρας. Ενώ ο 50χρονος είχε αναφέρει τις σχετικές ιδέες στο περιβάλλον του, κάποιος που μιλάει για αυτοκτονία θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται σοβαρά.

    Εάν κάποιος είχε αναγνωρίσει αυτά τα σημάδια ίσως και να μην θρηνούσαμε σήμερα την απώλεια  των 2 συνανθρώπων μας. Η ενημέρωση της κοινότητας για την αυτοκτονία, για τα προειδοποιητικά της σημάδια, για την πρόληψη της όπως επίσης και η έγκαιρη παρέμβαση ειδικού είναι τις περισσότερες φορές σωτήρια.

   Επιπλέον θα πρέπει να ενθαρρύνεται η κοινότητα ώστε να απευθύνεται στην ψυχική υπηρεσία για θέματα που αφορούν τους ίδιους ή δικά τους πρόσωπα  χωρίς να διστάζουν.

   Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αυτοκτονιών στο νομό Κυκλάδων, που παραδοσιακά είναι ένας από τους νομούς με το χαμηλότερο δείκτη αυτοκτονιών. Ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας στο συγκεκριμένο νομό για το 2008 υπολογίζεται σε 9 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους  και είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο δείκτη για όλη τη χώρα (3,25 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους). Συγκεκριμένα 10 αυτοκτονίες καταγράφηκαν στα νησιά κατά τη διάρκεια του 2008, δηλαδή 10 φορές περισσότερες από αυτές που καταγράφηκαν το 2007.

   Ο δείκτης αυτοκτονιών στις Κυκλάδες το 2008 είναι αυξημένος τόσο για τους άντρες  (12,3 ανά 100.000), όσο και για τις γυναίκες (5,5 ανά 100.000, ο υψηλότερος δείκτης για τις γυναίκες σε όλη τη χώρα ).

   Τέλος, επισημαίνεται ότι από το 1980 έως το 2008 (περίοδο για την οποία τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επεξεργάζεται η ΚΛΙΜΑΚΑ) δεν έχει σημειωθεί ποτέ τόσο υψηλός αριθμός αυτοκτονιών στα νησιά των Κυκλάδων.

          24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

 

 

  

 

        

                            

 

  

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: