Πώς να βοηθήσετε έναν άνθρωπο με αυτοκτονικό ιδεασμό

ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 1018

 • Να παίρνετε πάντα στα σοβαρά τα αυτοκαταστροφικά σχόλια. Όταν ένας άνθρωπος αναφέρει ότι σκέπτεται την αυτοκτονία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε αυτά τα σχόλια με σοβαρότητα. Η υπόθεση ότι ο άνθρωπος αυτός επιδιώκει μόνο την προσοχή μας είναι ένα πολύ σοβαρό και ενδεχομένως καταστρεπτικό, λάθος. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών άμεσα.
 • Ακολουθήστε τις πληροφορίες που θα βρείτε στην αρχική σελίδα του ιστότοπου http://www.suicide-help.gr/ Αισθανθείτε  ελεύθεροι να περιηγηθείτε στην αρχική του σελίδα  και χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που σας δίνονται για να βοηθηθείτε. Η αντιμετώπιση ενός αυτοκαταστροφικού ανθρώπου δεν είναι εύκολη γι’αυτό το λόγο ακολουθήστε τις οδηγίες που βρίσκονται στην αρχική σελίδα αυτού του ιστότοπου, μπορούν να σας βοηθήσουν.
 • Προσπαθήστε να μην φανείτε σοκαρισμένος. Ο άνθρωπος αυτός είναι ήδη πολύ συντετριμμένος και αν διακρίνει την ταραχή σας για ότι σας λέει  θα  τον επηρεάσει αρνητικά. Παραμείνετε ήρεμοι και μιλήστε μαζί του. Ζητήστε βοήθεια αμέσως. Εάν ο άνθρωπος αυτός διατρέχει υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας καλέστε το 1018
 • Ζητήστε βοήθεια αμέσως. Καλέστε το 1018 24ωρη Γραμμή αυτοκτονίας. Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος χρήζει άμεσης βοήθειας από ειδικούς ψυχικής υγείας.
 • Μην χειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας. Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Μην επιτρέψετε σε μη σωστά καταρτισμένους ανθρώπους να δράσουν ως οι μοναδικοί σύμβουλοι αυτού του ατόμου.

Ενώ περιμένετε να έρθει η βοήθεια (ή εάν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη)

 • Ακούστε προσεχτικά όλα όσα έχει να σας πει αυτός ο άνθρωπος. Αφήστε τον να μιλήσει όσο θέλει. Ακούστε τον προσεκτικά ώστε να είστε σε θέση να τον υποστηρίξετε όσο γίνεται και να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτό που του προκαλεί τα αυτοκαταστροφικά συναισθήματα/σκέψεις.
 • Ενδυναμώστε και ενθαρρύνετε αυτόν τον άνθρωπο. Χρησιμοποιήστε ενθαρρυντικές φράσεις. Να θυμάστε ότι ο έντονος συναισθηματικός πόνος μπορεί να είναι συντριπτικός, γι’αυτό το λόγο να είστε όσο το δυνατό πιο ευγενικοί και υποστηρικτικοί. Δεν υπάρχει συνταγή για τέτοιες περιπτώσεις, διότι κάθε άνθρωπος και κάθε περίπτωση είναι διαφορετικοί. Ακούστε τον προσεκτικά και ενθαρρύνετε τον όσο χρειαστεί.
 • Πείτε του ότι ανησυχείτε πολύ γι’αυτόν. Πείτε του αλλά και δείξτε του ότι ενδιαφέρεστε γι’αυτόν. Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος είναι ευάλωτος και χρειάζεται να αισθανθεί το ενδιαφέρον σας.
 • Εάν ο άνθρωπος αυτός είναι σε υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας, μην τον αφήσετε μόνο του. Μην αφήσετε έναν αυτοκαταστροφικό άνθρωπο μόνο του ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Μόνον αφού δεχτεί βοήθεια από κάποιον ειδικό μπορείτε να εκτιμήσετε την περίπτωση να τον αφήσετε μόνο του.
 • Μιλήστε ανοιχτά για την αυτοκτονία.

Ρωτήστε τον: αισθάνεσαι τόσο άσχημα που σκέφτεσαι την αυτοκτονία;

Εάν η απάντηση είναι ναι, ρωτήστε: έχεις σκεφτεί πώς θα το κάνεις;

Εάν η απάντηση είναι ναι, ρωτήστε: έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να το κάνεις;

Εάν η απάντηση είναι ναι, ρωτήστε: έχεις σκεφτεί πότε θα το κάνεις;

Παρακάτω θα βρείτε τις τέσσερις αυτές ερωτήσεις σε σύντομη μορφή:

 1. αυτοκαταστροφικός;
 2. μέθοδος;
 3. έχει ότι χρειάζεται;
 4. πότε;

Πρέπει να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για το τι σκέπτεται. Όσο περισσότερο έχει προγραμματίσει τις πράξεις του τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει. Εάν ο άνθρωπος αυτός έχει προσχεδιάσει την μέθοδο και την χρονική στιγμή τότε βρίσκετε σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο, γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να διστάσετε να καλέσετε το 1018 και  να εξασφαλίσετε μια αντιμετώπιση/μεταχείριση από τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

 • Εάν αυτός ο άνθρωπος είναι κάτοχος όπλου και σας μιλήσει για την πρόθεση του να το χρησιμοποιήσει καλέστε άμεσα την αστυνομία  ώστε να του αναιρεθεί η κατοχή του όπλου. Τα πυροβόλα χρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία  των περιπτώσεων  και συνήθως εκείνοι που τα χρησιμοποιούν ως μέσω αυτοκτονίας δεν επιζούν. Αυτή είναι μια έκτακτη ανάγκη που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την αστυνομία.
 • Μην είστε επικριτικός. Μην απαξιώνετε τίποτα από ότι λέει ή αισθάνεται αυτός ο άνθρωπος. Πιθανότατα υποφέρει από μια εγκεφαλική χημική αστάθεια και γι’αυτό το λόγο δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά. Δείξτε του το ενδιαφέρον σας και την φροντίδα σας, μην τον επικρίνετε  και ζητήστε άμεσα βοήθεια.
 • Να είστε προσεκτικός με τις δηλώσεις που κάνετε. Δεν θα θέλατε να κάνετε τον άνθρωπο αυτό να αισθανθεί χειρότερα από ότι ήδη αισθάνεται. Είναι πιθανόν να υποφέρει από μια εγκεφαλική χημική αστάθεια που τον κάνει εξαιρετικά ευαίσθητο.
 • Ακούστε τον, ακούστε τον, ακούστε τον. Αφήστε τον να μιλήσει όσο θέλει. Να τον ακούτε με προσοχή και να τον ενθαρρύνετε. Να είστε ευγενικός και να δείχνετε κατανόηση όσο είναι δυνατό.
 • Αφήστε τον να εκφράσει τα συναισθήματα του με τον τρόπο που θέλει εκείνος. Αφήστε τον να κλάψει, να φωνάξει, να ορκιστεί και να κάνει ότι είναι γι’αυτόν απαραίτητο για να απελευθερώσει τα συναισθήματα του. Όμως μην του επιτρέψετε  να γίνει βίαιος ή να βλάψει τον εαυτό του.
 • Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας  http://www.suicide-help.gr/για να βοηθήσετε αυτόν τον άνθρωπο. Κάντε ένα αντίγραφο και δώστε του το. Αυτό δεν θα τον βοηθήσει μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον όταν χρειαστεί βοήθεια. Μπορείτε επίσης να κάνετε αντίγραφα οποιαδήποτε άλλου περιεχομένου τις ιστοσελίδας μας που νομίζεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει αυτόν τον άνθρωπο. ( δεν διώκεστε ποινικά για την διανομή έντυπου υλικού που προέρχεται από τις ιστοσελίδες μας εφόσον είναι για μη εμπορική και κερδοσκοπική χρήση).
 • Αφού δεχθεί βοήθεια και δεν είναι πια σε κρίσιμη κατάσταση, βοηθήστε τον να κλείσει μια συνάντηση με έναν γιατρό  και έναν ειδικό ψυχικής υγείας . τα αυτοκαταστροφικά συναισθήματα και σκέψεις πρέπει να τα αντιμετωπίσει με την βοήθεια ενός ειδικού. Μόνον εκπαιδευμένα άτομα πρέπει να αναλάβουν την φροντίδα αυτού του ανθρώπου. Αυτό είναι πού σημαντικό. Μην προσπαθήσετε να βοηθήσετε αυτόν τον άνθρωπο μόνοι σας.  Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε από γιατρό και ειδικό ψυχικής υγείας.
 • Προτού αφήσετε μόνο του τον άνθρωπο αυτό βεβαιωθείτε ότι δέχτηκε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας ή ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας έχει περάσει. Δεν μπορείτε να τον αφήσετε έως ότου  περάσει ο κίνδυνος ή έως ότου μπει σε θεραπεία. Ένας άνθρωπος με αυτοκτονικό ιδεασμό είναι σε κίνδυνο κάθε στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι κάνατε τις κατάλληλες ενέργειες  για να τον βοηθήσετε πριν τον αφήσετε μόνο του.
 • Σε περίπτωση αμφιβολίας για το τι να κάνετε καλέστε το 1018αμέσως. Να είστε ασφαλείς. Ένας άνθρωπος με αυτοκτονικό ιδεασμό χρειάζεται βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε καλέστε άμεσα βοήθεια. Καλέστε το 1018
 • Εάν κάποιος σας πει να κρατήσετε μυστικό τις αυτοκτονικές του προθέσεις να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε αυτό το μυστικό. Σε καμία περίπτωση  δεν μπορείτε να κρατήσετε ένα μυστικό που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο κάποιου. Δεν παραβιάζετε μια προνομιούχο επικοινωνία λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψετε μια αυτοκτονία. Αυτή είναι μια έκφραση αγάπης, φροντίδας, και σοβαρής ανησυχίας, και είναι η μόνη ηθική επιλογή σε μια κατάσταση τόσο σοβαρή όσο αυτή.
 • Παρακολουθείτε αυτόν τον άνθρωπο με τακτική συχνότητα και βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός μπορεί να ξανά παρουσιαστεί γι’ αυτό πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το πως είναι αυτός ο άνθρωπος και το πώς νιώθει. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε συνεχές ενδιαφέρον και φροντίδα. Αν αυτός ο άνθρωπος παρουσιάσει ξανά αυτοκαταστροφική συμπεριφορά πάρτε άμεσα μέτρα για να τον βοηθήσετε.

ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 1018

Advertisements

2 Σχόλια

 1. ΤΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ?? ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ!!!

 2. Ο θανατος δεν ειναι και τιποτα το σπουδαιο. Ενας ωραιος υπνος ειναι στην ουσια μεχρι να ξαναβρεθει ο ανθρωπος μεσα σε μια μητρα και να ξαναγεννηθει.
  Ο ιδιος Φρουντ ειχε πει οτι υπαρχει μεσα στον ανθρωπο μια φυσικη δυναμη που τον σπρωχνει να πεθανει προκειμενου να ξαναγυρισει μεσα στον παραδεισο της μητρας. Την φυσικη δυναμη αυτη την ειχε ονομασει Todestrieb. Οποτε δεν υπαρχει κανενα προβλημα με την αυτοκτονια παιδια! ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: