Επιστολή της ΚΛΙΜΑΚΑ προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών στο Νοσοκομείο Νάξου

Θέμα: Προβλήματα στη διαχείριση περιστατικών από το Γενικό Νοσοκομείο Νάξου – Απαγόρευση εισαγωγής ψυχικά ασθενούς με σωματικά προβλήματα

Με το παρόν επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα προβλήματα στη διαχείριση περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου, όπως αυτά εμφανίζονται συνεπεία ενεργειών της νέας Διοίκησης του Νοσοκομείου.
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μίας μη επιστημονικής και στιγματιστικής συμπεριφοράς του Διοικητή του Νοσοκομείου Νάξου απέναντι σε άτομα με ψυχικά προβλήματα. Από το 2003 μέχρι και το διορισμό του νέου Διοικητή είχαμε μία άριστη, αμφίδρομη συνεργασία με τους συναδέλφους του  Νοσοκομείου σε περισσότερα από 100 περιστατικά. Στην πλειοψηφία των ανωτέρω αναφερόμενων περιστατικών η συνεργασία αυτή οδήγησε στην αποφυγή ακούσιας εισαγωγής, με την εμπλοκή, επίσης, των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών. Η συνεργασία αυτή ήταν καθοριστικής σημασίας αφενός, για την αποφυγή ακούσιων νοσηλειών, αφετέρου για τη εν συνόλω αντιμετώπιση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας, αλλά και για τη μείωση του κοινωνικού και οικονομικού κόστους που οι ακούσιες νοσηλείες συνεπάγονται.
Σε ένα σύνολο περιστατικών σας αναφέρεται το πιο πρόσφατο εξ αυτών, το οποίο, άλλωστε είναι και ενδεικτικό μίας γενικότερης επαγγελματικής στάσης της νέας Διοίκησης. Προ διημέρου, χρόνιος σχιζοφρενικός ασθενής, τον οποίο και παρακολουθούσε η Υπηρεσία μας, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά την παρέμβαση της Κινητής Μονάδας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου, όπου και διατάχθηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο της Σύρου, στις 2.30 τα ξημερώματα, με καΐκι. Η πρόφαση για τη διαχείριση του περιστατικού κατ’ αυτόν τον τρόπο ήταν ότι «δεν μπορούν ψυχασθενείς να εισάγονται στο Νοσοκομείο Νάξου». Σημειώνεται, ότι κάποιες ώρες πριν το περιστατικό αναρτήθηκε ανακοίνωση στο Νοσοκομείο, η οποία και σας επισυνάπτεται, η οποία ανέφερε: «Με εντολή της Διοίκησης δε θα γίνεται δεκτή καμία εισαγωγή ψυχασθενούς. Να ζητείται επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές και άμεση διακομιδή του σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.».

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, όπως αυτή συντελείται στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’80, σαφώς και δε συνάδει με τέτοιου τύπου επαγγελματικές στάσεις, οι οποίες έρχονται να ενισχύσουν τα εμπόδια που αυτή συναντά, το στίγμα  και την καταπάτηση αναφαίρετων δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. Οι προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας, οι οποίες άλλωστε λάμβαναν μέχρι πρότινος χώρα και στη Νάξο, κατ΄ αυτόν τον τρόπο παρακωλύονται και οπισθοδρομούν με σαφείς επιπτώσεις όχι μόνο στη λειτουργία του συστήματος, αλλά και στη γενικότερη ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: