Νόσος Αlzheimer: Συμπτώματα & έγκαιρη διάγνωση

Η νόσος Alzheimer, από την οποία πάσχουν 160.000 άτομα στην Ελλάδα και 26.000.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια μορφή άνοιας. Με τον όρο άνοια εννοούμε την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου, καταρχήν της μνήμης, της κρίσης, του λόγου, της προσωπικότητας και την έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας.

Η νόσος πήρε το όνομά της από τον δρ. Alzheimer, o οποίος εξετάζοντας τον εγκέ- φαλο ασθενούς που κατέληξε, διαπίστωσε τον εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη μορφή άνοιας (60 % του συνόλου). Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών. Περίπου 3% των ανδρών και των γυναικών ηλικίας 65 έως 74 ετών πάσχουν, από τη νόσο Αλτσχάιμερ και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά στα άτομα άνω των 85 ετών προσεγγίζοντας το 50%. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ασθένεια αυτή δεν αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Προκαλεί μία βαθμιαία εκφύλιση του εγκεφάλου και οι ασθενείς παρουσιάζουν προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη, την αντίληψη, τον προσανατολισμό και τις γνωστικές τους λειτουργίες. Ωστόσο, η νόσος αυτή δεν προσλαμβάνει απευθείας όλες τις λειτουργίες που προαναφέραμε αλλά ,όντας μια εκφυλιστική ασθένεια, εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Στα πρώτα στάδια ο ασθενής παρουσιάζει κόπωση και αφηρημάδα και δυσκολεύεται να θυμηθεί συνηθισμένες λέξεις και να μάθει νέα πράγματα. Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν η απώλεια μνήμης οφείλεται σε ασθένεια, αφού οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συχνά ξεχνούν, γεγονός που είναι φυσικό μέχρι ενός σημείου.
Μετά όμως ο ασθενής ξεχνά όλο και περισσότερα σημαντικά πράγματα όπως είναι, τα ονόματα των αγαπημένων του προσώπων. Μπορεί μάλιστα σε κάποια φάση να μην ξέρει ούτε καν το δικό του όνομα και να μην αναγνωρίζει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Επιπλέον παρουσιάζει δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές, μελαγχολία και πιθανόν να υποφέρει από αϋπνία.
Άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ συχνά ξεχνούν τη διεύθυνση ή το τηλέφωνο τους, είναι αποπροσανατολισμένοι και δεν μπορούν να βρουν π.χ. τον δρόμο για το σπίτι τους από την αγορά. Σε προχωρημένο στάδιο επηρεάζεται και η κινητικότητα ενώ παρεμποδίζεται σημαντικά η καθημερινή λειτουργικότητα. Εμφανίζονται ψευδαισθήσεις στις οποίες οι ασθενείς μπορεί να αντιδρούν με κινήσεις π.χ. να κρύβονται από τέρατα. Επιπλέον, στα τελευταία στάδια οι ασθενείς δεν μπορούν να αυτο-εξυπηρετηθούν, δεν επικοινωνούν με τους συγγεν είς τους και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους όταν κυκλοφορούν.
Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν άγχος, ανησυχία και νευρικότητα. Γίνεται ανίκανος να φροντίσει τον εαυτό του και καταλήγει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς του για τους οποίους αποτελεί βαρύ ψυχολογικό φορτίο.
Οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών είναι συνήθως μέλη της οικογένειας και σπανιότερα φίλοι, γείτονες ή επαγγελματίες. Το να είσαι φροντιστής είναι μια απαιτητική και σκληρή δουλειά γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι η συνειδητοποίηση ότι για να τα καταφέρουν πρέπει να μην παραμελήσουν τον εαυτό τους.
Η παρουσία της ασθένειας, η σοβαρότητα, η ταχύτητα επιδείνωσης, η διαδοχική εμφάνιση των διαφόρων ανωμαλιών και
η προοδευτική καταστροφή της προσωπικότητας διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή ενώ, η αιτιολογία της
ασθένειας είναι άγνωστη. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, της τάξης του 2%, υπάρχει κληρονομικότητα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι αύξηση της ηλικίας, η αρτηριοσκλήρυνση, η μειωμένη διανοητική δραστηριότητα και τα βαριά τραύματα κεφαλής.
Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει μεγάλη σημασία για τους εξής λόγους:
1. Καθώς η νόσος αυτή επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και ευρύτερα την οικογένειά του, η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων.
2. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία , έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας φάρμακα που ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και χορηγηθούν τα σκευάσματα αυτά, τόσο ουσιαστικότερα είναι τα αποτελέσματα τους. Τέλος σε επίπεδο πρόληψης,πρέπει να σημειώσουμε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο : η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή (κυρίως ψάρια, φρούτα και λαχανικά) και η νοητική άσκηση ( διάβασμα, σταυρόλεξα, συνεχής απόκτηση νέων γνώσεων κ.τ.λ.).

Συμπτώματα
1. Απώλεια μνήμης
Συστηματικά ξεχνά ραντεβού, γνωστά πρόσωπα και ονόματα
2. Δυσκολίες στην εκτέλεση γνωστών πράξεων
Δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να μαγειρέψει, να ψωνίσει, να τηλεφωνήσει
3. Προβλήματα λεκτικής επικοινωνίας
Δεν βρίσκει κοινές λέξεις και εκφράσεις ή χρησιμοποίει άστοχες λέξεις μέσα στην πρόταση
4. Αδυναμία προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο
Δεν θυμάται το δρόμο για το σπίτι του/της. Δεν θυμάται το τρέχον έτος
5. Ελαττωμένη ή κακή κρίση
Φοράει τα ρούχα λάθος
6. Προβλήματα με την αφηρημένη σκέψη
Δεν αναγνωρίζει γράμματα και αριθμούς
7. Λανθασμένος χειρισμός αντικειμένων
Βάζει τα αντικείμενα σε λάθος θέση π.χ. τα παπούτσια στο ψυγείο και δεν μπορεί να τα ξαναβρεί
8. Δραματικές μεταβολές στη διάθεση, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα χωρίς εμφανή αιτία
Παρουσιάζει επιθετικότητα, συναισθηματικό κενό, ευμετάβλητη και παράλογη συμπεριφορά, καχυποψία
9. Απώλεια των πρωτοβουλιών
Παρουσιάζει αδιαφορία, παθητικότητα και χρειάζεται παρότρυνση για να κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες
10. Κινητικές διαταραχές
Εκδηλώνει υπερδιέγερση, άσκοπο βηματισμό, αστάθεια, δυσκαμψία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: