Ο πολλαπλός ρόλος του ιερέα σε μια τοπική κοινότητα

Πολλοί άνθρωποι κ συγκεκριμένα αυτοί που ζουν στις πόλεις πιστεύουν πως οι κάτοικοι που ζουν στα χωριά κ στα νησιά δεν έχουν το άγχος της καθημερινότητας, δεν είναι με το ρολόι στο χέρι για να τα προλάβουν όλα και ότι τα πάντα στη ζωή τους κυλούν ήρεμα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει….

Σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων όπου οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 2.000 ο χειμώνας που διαδέχεται το πολύβουο καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολος σε σημείο να χαρακτηρίζεται και ως  «καταθλιπτικός». Οι περισσότεροι κάτοικοι κλείνονται στα σπίτια τους κ στα προβλήματά τους. Θέλουν να μοιραστούν την σκέψη τους, την ανησυχία τους, τον προβληματισμό τους κ δεν ξέρουν που να απευθυνθούν.

Ο ιερέας του νησιού είναι ο άνθρωπος που οι περισσότεροι εμπιστεύονται. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαιθητοποιημένος στις ανάγκες των κατοίκων, δίνει πάντα το παρόν σε εκδηλώσεις και ομιλίες που πραγματοποιούνται σχετικά με την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας. Δραστήριος και υπομονετικός, απευθύνονται σε αυτόν για να τον συμβουλευτούν για τα προβλήματα που τους απασχολούν και να ζητήσουν την προσευχή του για την επίλυση αυτών. Αναφέρουν προβλήματα πάσης φύσεως και αυτός ακούγοντας τους προσπαθεί να τους στηρίξει.

Με δική του πρωτοβουλία έχει αναλάβει να βοηθήσει μια 4μελή μονογονεική οικογένεια, μια μητέρα με 3 ανήλικα τέκνα.  Η μητέρα που παρουσιάζει προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζει να εργάζεται αλλά παρόλα αυτά ο μισθός της δεν αρκεί για την συντήρηση  της οικογένεια της. Ο ιερέας φροντίζει να της εξασφαλίζει τα αναγκαία για εκείνη κ τα παιδιά της.  Αυτά που μπορεί να προσφέρει ο ίδιος είναι η τροφή και 2 λέξεις που θα απαλύνουν το φορτίο της ενώ, για τον περίγυρο μπορεί να προσφέρει ένα παράδειγμα προς μίμηση, ένα παράδειγμα που αναδεικνύει την φροντίδα των πασχόντων μελών μιας κοινότητας ως συλλογική ευθύνη και ενέργεια.

Μπάτσαλη Μελπωμένη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: