Καλώς ήρθατε

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων ιδρύθηκε το 2002 υπό την επιστημονική ευθύνη της ΚΛΙΜΑΚΑ (αρ. απόφασης Υπουργείου Υγείας Υ5Β/οικ93667/25-9-2002), προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες της στο νησιωτικό χώρο των ΝΑ Κυκλάδων και ειδικότερα στα νησιά: Νάξος, Ίος, Αμοργός, Σίκινος, Φολέγανδρος, Σαντορίνη, Θηρασιά, Ανάφη, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι. Έδρα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ορίστηκε η Νάξος, λόγω της κομβικής θέσης του νησιού που καθιστά πιο εύκολη την μετάβαση στον υπό κάλυψη γεωγραφικό χώρο.

Η συγκεκριμένη περιοχή καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του νομού Κυκλάδων και πρόκειται για ένα σύμπλεγμα που καλύπτει συνολικά μια περιοχή 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελείται από νησιά, πολύ μικρά τα περισσότερα, με περιορισμένες αναπτυξιακές δομές και συχνά προβληματική, μη καθημερινή πρόσβαση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του ελλιπούς ακτοπλοϊκού δικτύου. Στα νησιά της Νάξου, της Σαντορίνης, της Ίου και της Αμοργού υπάρχει εγκατεστημένος εξοπλισμός τηλεψυχιατρικής, καθώς και ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, γεγονός που καθιστά τη σύνδεση με την ψυχιατρική υπηρεσία της Αθήνας δυνατή σε 24ωρη βάση, 365 μέρες τον χρόνο.

Στόχοι της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας είναι:

  • Διάγνωση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών
  • Ψυχιατρική και ψυχολογική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών (παρέμβαση στη κρίση)
  • Ψυχιατρική παρακολούθηση χρόνιων ψυχικά πασχόντων
  • Ψυχοεκπαίδευση χρόνιων ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους
  • Ψυχολογική υποστήριξη σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους

Η γραμματεία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 μέχρι τις 17:00.

Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: